Erfrecht Nederland

Minder "afgeven" is ook rendement!

De consument klaagt over de spaarrente bij de banken. En terecht! Daar waar in het verleden jaarlijks een mooie spaarrente werd bijgeschreven is de rentevergoeding per jaar inmiddels gezakt naar 0%, met een aankondiging van de grootbanken dat de spaarrente naar -0,5% gaat! We gaan dus betalen om ons zuur verdiende spaargeld te stallen bij de bank. 
Een situatie die ongekend is, maar nu wel realiteit!

Toch rendement maken op uw vermogen? Alternatieven?

 

Als u toch rendement wil maken op uw vermogen kunt u bij bank terecht voor alternatieven, waarbij u al snel zult worden doorverwezen naar de beurs, met alle goede en kwade kansen van dien. 

Ook zijn er velen die nadenken om gelden te investeren in een woning of appartement voor de verhuur. Gezien de oplopende woningprijzen in combinatie met de overheidsmaatregelen (verhogen overdrachtsbelasting naar 8% voor beleggers) is het raadzaam om deze stap goed te overwegen en een reële rendementsverwachting voor uzelf te maken. 

Ook is het nog altijd de overweging om op uw hypotheek af te lossen uit uw gespaarde vermogen. Vaak is dit gebaseerd op het ouderwetse onderbuikgevoel dat geen schuld beter is dan wel schuld, maar rendement technisch levert dit vaak niet veel op.

 

Testamenten en levenstestamenten; rendement op uw totale vermogen!

 

Als wij voor een gemiddeld gezin naar de totale vermogenspositie kijken (woning, spaargelden en overig vermogen) dan is er vaak een heel mooi rendement te halen door het opstellen van fiscaal ingerichte flexibele testamenten en levenstestamenten (volmachten).

Zo is het volgende te regelen:

  • Betalen van minder erfbelasting bij het eerste en tweede overlijden;
  • De woning en overig vermogen veiligstellen voor de eigen bijdrage in de zorg;
  • Een rente van 6% samengesteld (!) opnemen over de zogenaamde vaders- of moedersdelen;
  • Optimalisering van het gebruik van alle erfrechtelijke vrijstellingen welke er zijn;
  • Een uitgebreid schenkingsplan richting toekomstige erfgenamen opstellen;
  • Comfort en flexibiliteit beiden middels uitgebreide levenstestamenten in de situatie van wilsonbekwaamheid.

 

Uiteindelijk wordt op deze manier geregeld dat het zorgvuldig opgebouwde vermogen van ouders zo veel mogelijk terecht komt bij de kinderen en/of kleinkinderen. Met andere woorden; door de fiscus & zorginstellingen zo weinig mogelijk te laten afsnoepen van uw bezittingen maakt u een heel mooi rendement op uw totale vermogen! 

 

Kortom; neemt u uw eigen situatie eens kritisch onder loep en stel uzelf de vraag of u uw zaken wel goed en compleet heeft geregeld? Wij zijn u graag van dienst bij het zoeken naar het antwoord op deze vraag! 

Waarvan akte,

 

Mr. Mat Scheepers

Erfrechtspecialist/fiscalist

Maak een vrijblijvende afspraak

Wilt u uw eigen situatie eens tegen het licht houden? Bel ons gerust op 0800 - 1031 voor een afspraak op een van onze kantoren.

Plan direct een gratis adviesgesprek >

Rekenmodule

Bereken uw besparing bij het eerste overlijden

De experts van Erfrecht Nederland zijn specialist in de fiscale en financiële kant van erfrecht, de erfenis, een testament of schenking.

Wij weten als geen ander hoe u duizenden euro’s aan erfrecht belasting bespaart, belastingvrij schenkt en voorkomt dat uw vermogen verdwijnt naar de zorg.

Enkel bij een rentedragend kindsdeel geldt dit voorbeeld.