Erfrecht Nederland

Opeet-Testament

Huh? Een nieuw product? Moet het niet “opeet-hypotheek” zijn…….

Nee! Ik wil het in deze column écht hebben over het “opeet-testament”! Geen nieuw, vernieuwend product, maar een testament dat velen van u al tientallen jaren hebben. Ongemerkt.

Andere naam

Zoals al herhaaldelijk geschreven loopt meer dan 90% van de Nederlanders nog steeds rond met een testamentvorm die niet of niet meer bij hun situatie past, of die door de nieuwe wetgeving per 1-1-2003 zeer sterkt achterhaald is. De testamentvormen uit het verleden zoals bijvoorbeeld het traditionele Langstlevende-testament en het twee-traps-testament zijn alleen al door de nieuwe wetgeving zodanig achterhaald dat we deze met gemak kunnen gaan scharen onder de titel: opeet-testamenten! Deze testamenten regelen immers niet of nauwelijks dat uw zorgvuldig opgebouwde vermogen niet wordt opgegeten door de hoge erfbelasting, of een veel te hoge eigen bijdrage in de zorg. 

Wat regelt een opeet-testament

De volgend zaken worden allemaal perfect geregeld in een opeet-testament:

  • U betaalt over twee overlijdens gezien altijd te veel erfbelasting;
  • U weet zeker dat uw woning altijd, maar dan ook altijd, naar de langtlevende gaat, dus ook als deze langstlevende al in de zorg zit als de eerste sterft;
  • U weet dat uw kinderen niet of nauwelijks ergens recht op hebben zolang een van uw beiden leeft. De zorg kan zo wel lekker aan uw vermogen, maar de kinderen niet.
  • Uw erfenis kan wel gewoon naar de aangetrouwde kant van de familie, bijvoorbeeld via de kleinkinderen, ook al denkt u dat uitgesloten te hebben.
  • U geniet niet de fiscale voordelen van een fiscaal ingericht testament, zoals een onbelaste renteteller. 
  • De grote fiscale vrijstelling van de huwelijkspartner wordt niet of nauwelijks gebruikt

Uit onderzoek blijkt ook dat mensen met een opeet-testament (zoals gezegd bedoel ik daar de standaard langstlevende testamenten en twee-traps-testamenten mee) geen of geen correcte volmacht hebben. Dus ook bij wilsonbekwaamheid hebben deze mensen het gewoon niet geregeld. Wat weer bijdraagt aan het spontaan en vrijwillig opeten of onterecht afgeven van de eigen bezittingen aan de staat middels de erfbelasting of de zorgbijdrage. 

Wilt u dit?

Als u het bovenstaande leest dan zal het u snel duidelijk worden dat met enig cynisme de gangbare praktijk beschreven wordt. Maar cynisme of niet; het is wel een feit dan 9 van de 10 gezinnen hun zaken niet of niet correct geregeld hebben en dus vòl gaan afdragen aan de staat als ze overlijden of in de zorg terecht komen. En dat had dus anders gekund! 

Hoe dan?

Wenst u uw eigen situatie te laten beoordelen? Neem gerust contact met ons op via nummer 0800-1031 voor het maken van een afspraak. Op een van onze vier kantoren in de hele provincie (binnenkort openen we onze 5evestiging overigens) staan onze adviseurs voor u klaar.

Uw persoonlijke situatie wordt besproken in combinatie met de documenten die u wellicht al ooit heeft opgemaakt. Binnen een uurtje informeren we u over uw specifieke situatie en de verbeteringen die er mogelijk zijn.

De kosten van het eerste gesprek zijn uiteraard voor onze rekening! 

 

Waarvan akte,

Mat Scheepers

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maak een vrijblijvende afspraak

Wilt u uw eigen situatie eens tegen het licht houden? Bel ons gerust op 0800 - 1031 voor een afspraak op een van onze kantoren.

Plan direct een gratis adviesgesprek >

Rekenmodule

Bereken uw besparing bij het eerste overlijden

De experts van Erfrecht Nederland zijn specialist in de fiscale en financiële kant van erfrecht, de erfenis, een testament of schenking.

Wij weten als geen ander hoe u duizenden euro’s aan erfrecht belasting bespaart, belastingvrij schenkt en voorkomt dat uw vermogen verdwijnt naar de zorg.

Enkel bij een rentedragend kindsdeel geldt dit voorbeeld.