Erfrecht Nederland

Uw woning, zorg en erfbelasting

Moeten we de woning nu al op naam van de kinderen zetten?

Het antwoord op deze vraag is: nee. Vroeger, onder de oude Wet inkomstenbelasting, werd dit wel veelvuldig gedaan. Het doel was dan om de woning uit handen te houden van het bejaardentehuis, zodat de woning niet “opgegeten” hoefde te worden. Tegenwoordig is dit fiscaal echter onaantrekkelijk en kost in de regel meer dan het oplevert.
Wat kunt u dan wel doen? Met een fiscaal geoptimaliseerd testament bouwt u een keuzemogelijkheid in om ná het overlijden van de eerste partner uw woning op een fiscaal gunstige manier bij de kinderen te krijgen. Wel is het dan belangrijk dat u de regie en zeggenschap houdt over uw totale vermogen inclusief uw woning, en dat kunnen we regelen met een levenslang vruchtgebruik van de eigen woning ten behoeve van de langstlevende partner.
Oude langstlevende testamenten van vóór de wetswijziging van 2003, die velen van u nog hebben, bieden deze fiscale mogelijkheden omtrent uw eigen woning niet. Immers, middels het langstlevende testament is en blijft u eigenaar van alle vermogensbestanddelen totdat u en uw partner beide zijn overleden. En dat geldt dus ook voor uw woning.

Kunnen we onze woning altijd verkopen?

Ook op deze vraag is het antwoord: nee. Als u niet meer wilsbekwaam bent of uw partner dat niet meer is (bijvoorbeeld als gevolg van een hersenbloeding, dementie of alzheimer) kunt u de woning niet meer verkopen; immers in het huwelijk moet u samen rechtshandelingen verrichten. En als u na het overlijden van uw partner niet meer wilsbekwaam bent, en bijvoorbeeld naar een zorginstelling moet, kunnen ook uw kinderen niet handelen en dus ook uw woning niet verkopen.
Wat kunt u daaraan doen? Uiteraard kunt u dit uiterst vervelende vraagstuk oplossen door het maken van complete volmachten/levenstestamenten waarin u uw partner en uw kinderen de juiste bevoegdheden geeft.

Onze woning wordt te groot. Wat is onze woning waard, waar gaan we wonen?

Uiteraard komt het in de vergrijzende samenleving steeds vaker voor dat mensen hun woonsituatie gaan heroverwegen. Willen we nog wel zo groot wonen? Is het nu geen verstandig moment om de woning te verkopen en onze spaarpot te gelde te maken? Gaan we alvast op zoek naar een woning waarbij in de toekomst zorg mogelijk is? Allemaal vragen waarbij u zelf wel uw wensen kunt aangeven, maar wellicht niet exact weet hoe u een en ander het beste kunt regelen. Ook op dit gebied denken wij graag met u mee.

Wat kunnen we nog meer regelen?

Naast regelingen voor uw woning en bevoegdheden voor uw partner en kinderen, kunnen we tegenwoordig nog meer zaken regelen in fiscaal ingerichte testamenten. Over het algemeen zijn de hoofddoelen van deze testamenten de volgende:
1. Geen of heel weinig erfbelasting betalen bij het eerste overlijden, en tevens de erfbelasting die uw kinderen moeten betalen minimaliseren;
2. Uw vermogen veiligstellen voor de eigen bijdrage in de zorg;
3. Een mooie, onbelaste rente van zes procent opnemen over de kindsdelen;
4. De “koude kant” helemaal uitsluiten;
5. De langstlevende benoemen als executeur met als opvolging de kinderen.

Maak een vrijblijvende afspraak

Wilt u uw eigen situatie eens tegen het licht houden? Bel ons gerust op 0800 - 1031 voor een afspraak op een van onze kantoren.

Plan direct een gratis adviesgesprek >

Rekenmodule

Bereken uw besparing bij het eerste overlijden

De experts van Erfrecht Nederland zijn specialist in de fiscale en financiële kant van erfrecht, de erfenis, een testament of schenking.

Wij weten als geen ander hoe u duizenden euro’s aan erfrecht belasting bespaart, belastingvrij schenkt en voorkomt dat uw vermogen verdwijnt naar de zorg.

Enkel bij een rentedragend kindsdeel geldt dit voorbeeld.