Erfrecht Nederland

Vorige week bij ons op kantoor..

Vader was gestorven in 2005 en had een testament “Langstlevende”.  Moeder en 2 kinderen bleven achter.
Moeder had ons benaderd met de vraag of ze niet misschien een nieuw testament moest maken, want ze had gehoord dat er veel veranderd was.

Ze was in het bezit van een huis met een waarde van EUR 290.000 zonder hypotheek en had een spaarsaldo van EUR 110.000. In totaal dus een totaal vermogen van EUR 400.000. Ze had zelf berekend dat haar kinderen per persoon dus ooit ongeveer EUR 200.000 zouden erven en daarover per ongeveer EUR 24.000 per persoon aan erfbelasting moesten betalen.

Toen ik haar erop attendeerde dat bij het overlijden van haar man ook een deel van de erfenis door haar kinderen was geërfd  - het zogenaamde “vadersdeel” – keek ze vreemd op. Ze wist dit niet, en had ook geen idee hoe groot dat papieren erfdeel van de kinderen zou zijn.

Toen we samen terugkeken naar het jaar van overlijden bleek dat het kindsdeel van destijds kon worden berekend op EUR 70.000,-- per kind. Tevens bleek dat het testament van haar overleden man toestond dat over het destijds ontstane kindsdeel met 6% rente per jaar mocht groeien gedurende de periode dat mevrouw nog leefde.

Dit hele verhaal hebben we samen vastgelegd in een “vaststellingsovereenkomst kindsdelen”, zodat ook jaren later nog duidelijk zou zijn hoe groot de erfdelen van haar kinderen destijds waren, en hoe groot de onbelaste renteaanwas daarop zou gaan bedragen.

Stel dat moeder nu overlijdt in 2024, dus 19 jaar naar haar man. Dan erven de kinderen nog steeds EUR 200.000 per persoon, maar door het enorme aanwas van de vordering van de kinderen (EUR 70.000 + 17 jaar lang 6% rente maakt een vordering van circa EUR 150.000 per kind) is er nu nog maar EUR 3.000 per kind aan erfbelasting verschuldigd.

De moraal van dit verhaal: het is voor de langstlevende echtgenoot en de kinderen van wezenlijk belang om de kindsdelen te kennen en vast te stellen. Enerzijds om een flinke belastingbesparing te realiseren bij het overlijden van de langstlevende ouder, anderszijds om het vastgestelde kindsdeel + renteaanwas ook kan worden veiliggesteld voor de eigen bijdrage in de zorg.

Erfrecht Nederland, ùw nalatenschap, onze zorg!

Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek op een van onze kantoren onder nummer 0800-1031!

Maak een vrijblijvende afspraak

Wilt u uw eigen situatie eens tegen het licht houden? Bel ons gerust op 0800 - 1031 voor een afspraak op een van onze kantoren.

Plan direct een gratis adviesgesprek >

Rekenmodule

Bereken uw besparing bij het eerste overlijden

De experts van Erfrecht Nederland zijn specialist in de fiscale en financiële kant van erfrecht, de erfenis, een testament of schenking.

Wij weten als geen ander hoe u duizenden euro’s aan erfrecht belasting bespaart, belastingvrij schenkt en voorkomt dat uw vermogen verdwijnt naar de zorg.

Enkel bij een rentedragend kindsdeel geldt dit voorbeeld.