Erfrecht Nederland

Schenken aan (klein)kinderen

Vermogen is om van te leven! Maar dat wat niet meer nodig is, zou u nu al kunnen schenken aan kinderen, kleinkinderen of een goed doel. Wij weten als geen ander hoe we dat goed voor elkaar krijgen, binnen en buiten de fiscale vrijstellingen.

Wilt u alles weten over belastingvrij schenken aan kinderen? Geld schenken aan kleinkind zonder belasting te betalen? Of doneren met belastingvoordeel? Dat is dé expertise van de Erfrecht Nederland. Wij kennen de kneepjes van het vak en helpen u graag om uw vermogen veilig te stellen.

Schenk belastingvrij aan uw kind of kleinkind

Uw vermogen schenken kan op verschillende manieren. Het kan eenmalig maar ook met een vast ritme. Meestal schenkt u vermogen aan (klein)-kinderen maar u kunt ook geld schenken aan organisaties, zoals goede doelen, kerkgenootschappen en verenigingen. Let wel op! Bij schenken krijgt u te maken met juridische en fiscale gevolgen. Die wilt u natuurlijk het liefst voorkomen. Uw vermogen is te waardevol om weg te geven aan de belastingdienst!

Het hangt helemaal af van uw persoonlijke en financiële situatie wat voor u de beste keuze is op welke wijze u wilt schenken. Onze erfrecht planners geven u graag helder advies over de beste en fiscaal meest voordelige manier van schenken. Helemaal afgestemd op uw persoonlijke situatie en wensen.

Schenken zonder geld? Schenk op papier!

U wilt graag vermogen schenken maar heeft dit niet direct voorhanden. Het zit bijvoorbeeld in uw huis. Toch wilt u er alles aan doen dat uw kinderen na uw overlijden minder erfbelasting betalen over uw erfenis. Dan is een schenking op papier een interessante optie.

Met zo’n schulderkenning heeft de ontvanger een niet opeisbare vordering op de schenker. Bij overlijden komt de schenking namelijk in mindering op het saldo van de uw nalatenschap, waardoor kinderen of kleinkinderen minder erfbelasting afdragen. Wilt u weten wat de spelregels zijn rondom schenken op papier? Neem dan contact op met onze Erfrecht Planners. Zij helpen u graag!

Top 5 schenking vragen

Belasting besparen is ons vak! Daar zijn schenkingen in sommige gevallen een uitstekend middel voor. Onze Erfrecht Planners informeren u graag over alle mogelijkheden op dit gebied.

1. Hoeveel mag ik (belastingvrij) schenken?

U kunt zoveel geld schenken al u wilt. De ontvanger moet echter wel belastingaangifte doen wanneer u meer schenkt dan het belastingvrije bedrag. Dit wordt elk jaar opnieuw vastgesteld. U kunt op twee manieren voorkomen dat uw (klein)kinderen belasting betalen over de schenking. U zorgt dat uw schenking onder het belastingvrij maximum blijft. Ook kunt u eenmalig een groot bedrag schenken als u aan een aantal fiscale voorwaarden voldoet.

2. Mijn vermogen zit in mijn huis. Kan ik toch schenken?

Zit u uw vermogen vast in bijvoorbeeld een onroerend goed of andere zaken die niet direct contant te maken zijn? Dan kunt u met een schenking op papier toch profiteren van belastingvoordelen.

3. Wat is een schenking op papier?

Schenken op papier, ook wel schulderkenning genoemd, is schenken zonder dat er daadwerkelijk geld bij komt kijken. Er ontstaat in deze constructie een schuld van ouders aan kinderen, waarover jaarlijks rente betaald moet worden. 

4. Kan ik ook waardevolle goederen schenken?

Wilt u buiten geld ook iets van waarde schenken, zoals een auto, aandelen of een huis? Dan is het verstandig om dit via een notariële akte te doen, dit is een wettelijk bewijsstuk en kan nooit kwijtraken. Dat kan handig zijn voor uw erfgenamen als ze uw nalatenschap afwikkelen.

5. Waar moet ik op letten als ik wil schenken?

Voordat u gaat schenken berekenen we samen hoeveel geld u zelf nodig heeft. U wilt wel nog kunnen leven. Wij adviseren om ook open te zijn richting uw kinderen. U kunt het ene kind geld schenken en het andere niet en dit later rechttrekken met de erfenis. Daarnaast moet u ook rekening houden met de omstandigheden van de ontvanger, het is namelijk niet altijd gunstig om een schenking te ontvangen. Helemaal wanneer u boven het belastingvrije bedrag schenkt. Laat u daarom goed adviseren.

Maak nu een vrijblijvende afspraak >

Rekenmodule

Bereken uw besparing bij het eerste overlijden

De experts van Erfrecht Nederland zijn specialist in de fiscale en financiële kant van erfrecht, de erfenis, een testament of schenking.

Wij weten als geen ander hoe u duizenden euro’s aan erfrecht belasting bespaart, belastingvrij schenkt en voorkomt dat uw vermogen verdwijnt naar de zorg.

Enkel bij een rentedragend kindsdeel geldt dit voorbeeld.