Erfrecht voor alleenstaanden
U bent alleenstaand, met of zonder kinderen, u heeft een huis, wat kapitaal opgebouwd en wat bezittingen bij elkaar gespaard. U bent gelukkig en gezond maar stelt u de vraag: wat gebeurt er met die dingen als ik er straks niet meer ben?
Dat u die vraagt stelt is niet zo gek. U en bijna 3 miljoen andere alleenstaanden denken geregeld na over hun nalatenschap. Is de erfenis goed geregeld? Wie krijgt wat? Hoe kan ik het zo goed mogelijk regelen voor mijn kinderen? En hoe zorg ik er voor dat zo min mogelijk van mijn nalatenschap naar de belastingdienst en zorg ‘verdwijnt’. Onze Erfrecht Planners helpen u graag om uw vermogen veilig te stellen.
De wettelijke erfgenamen bij alleenstaanden
Als u als alleenstaande uw erfrecht zaken niet geregeld heeft, dan gaat uw erfenis naar uw kinderen. Heeft u die niet? Zonder testament gaat uw alleenstaande nalatenschap naar ouders, (half)broers of (half)zussen. Zijn ook die niet (meer) in beeld, dan kijkt het wettelijk erfrecht voor alleenstaanden verder in uw familie, zoals neefjes en nichtjes, ooms en tantes etc. Wat uw wensen ook zijn, wij adviseren om dit altijd vast te leggen in een testament.
Stel kindsdelen veilig door ze vast te stellen
Veel alleenstaanden met kinderen hebben in het verleden hun partner verloren en zijn middels een langstlevende testament eigenaar geworden van het hele vermogen. Het is in deze situatie zeer zinvol om in een vaststellingsovereenkomst duidelijk vast te leggen hoe groot de zogenaamde kindsdelen zijn en wanneer deze opeisbaar zijn voor de kinderen. Met name om deze kindsdelen veilig te stellen voor de ‘zorg’, en bij het tweede overlijden een grotere belastingvrije erfenis te krijgen.
Bespaar duizenden euro’s
Ieders persoonlijke situatie is anders, ook bij alleenstaanden en singles. Een testament voor een alleenstaande is dan ook vaak maatwerk. Wilt u als alleenstaande advies over uw erfenis, erfgenamen, kindsdelen of volmacht? Laat u persoonlijk adviseren wat in uw situatie het beste past.
5 redenen om als alleenstaande zonder kinderen de erfenis vast te leggen in een testament
Wilt u niet dat uw wettelijke erfgenamen uw nalatenschap erven? Stel dan samen met onze Erfrecht Planners een testament op. Hieronder vindt u vijf voorbeeld redenen om als alleenstaande zonder kinderen een testament te maken.
1. U wilt erfbelasting besparen
Erfgenamen betalen erfbelasting over uw nalatenschap. In plaats van uw broers of zussen te laten erven kan het fiscaal gunstiger zijn om neefjes of nichtjes te laten erven. Laat u daarom altijd door onze fiscale experts adviseren over het optimaal gebruik maken van vrijstellingen en de mogelijheden om een generatie over te slaan voor erfbelasting.
2. U heeft geen (goed) contact met uw familie
In een testament bepaalt u zelf wie wel of niet mag erven. Dat kunnen ook vrienden of goede doelen zijn.
3. U wilt uw (gedeeltelijke) erfenis nalaten aan een goed doel
Ook wanneer u de wettelijke erfgenamen prima vindt, wilt u misschien ook een bepaald bedrag of percentage van uw bezittingen nalaten aan een goed doel. Dit heet een legaat en kan alleen in een testament worden geregeld. Een mooi voordeel is dat erkende goede doelen geen erfbelasting betalen over uw erfenis. We informeren u graag!
4. U wilt zelf iemand aanwijzen om alles te regelen
U kunt in uw testament een executeur aanwijzen die u vertrouwt om uw zaken na overlijden te regelen. Niet alleen de uitvaart maar ook het afwikkelen van uw financiële zalen zoals bankrekeningen opheffen, belastingaangifte doen etc.
5. U wilt wilt erfgenamen beschermen bij echtscheiding
Met een testament kunt u er ook zorgen dat alleen uw erfgenamen uw nalatenschap ontvangen. Zouden zij gaan scheiden of op andere wijze een relatie verbreken, dan hoeven zij uw vermogen niet te delen met hun ex-partners.
Maak nu een vrijblijvende afspraak >