Erfrecht Nederland

Erfrechtadvies na overlijden

Wanneer uw dierbare is overleden moet er veel geregeld worden en moet u op korte termijn minder prettige beslissingen nemen. In deze emotionele, heftige periode kunt u vertrouwen op onze adviseurs.

Wilt u betrouwbaar advies over de zaken die u moet regelen na overlijden van een naaste? Neem dan contact met ons op. Wacht niet te lang, in een korte tijd gaan vele wettelijke en fiscale radartjes draaien. Wij helpen u om grip te krijgen op een situatie waar u eigenlijk niet op zit te wachten.

U heeft vragen, wij de antwoorden

Na overlijden van een naaste heeft u waarschijnlijk vele vragen. Hoe zit het met de erfgenamen bij overlijden zonder testament? En met de verdeling van de erfenis na overlijden langstlevende? Of met de afwikkeling van de erfenis na het overlijden van laatste ouder? Laat u adviseren door onze erfrecht planners zodat u zeker weet dat dit goed geregeld wordt.

5 erfrecht zaken om te regelen na overlijden

Kort na overlijden moeten de nodige fiscale en financiële zaken geregeld worden. We geven u alvast 5 tips. Komt u er zelf niet helemaal uit? Neem dan contact op met onze adviseurs. Zij helpen u graag en nemen u het regelwerk uit handen! Dat is wel zo prettig in zo’n hectische periode van rouw.

1. De aanvaarding van de erfenis

Na een overlijden moeten de erfgenamen een beslissing nemen omtrent de erfenis. Willen ze de erfenis aanvaarden, verwerpen of slechts aanvaarden voor zover het een positieve nalatenschap is? Een beneficiare aanvaarding zou dan een oplossing kunnen zijn.

2. Maak een overzicht van alle bezittingen en schulden op sterfdatum

Na overlijden dient een boedelbeschrijving te worden gemaakt. Dit is een overzicht van alle bezittingen en schulden op sterfdatum. Ook is het goed om alle kosten rondom de uitvaart/crematie goed bij te houden aangezien deze geheel of gedeeltelijk aftrekbaar zijn voor de erfbelasting.

3. Verklaring van erfrecht & aangifte erfbelasting

Na een overlijden is het bijna altijd raadzaam om een verklaring van erfrecht op te stellen, zeker als er een woning in de nalatenschap zit. Ook zal er een aangifte erfbelasting gedaan moeten worden.

4. Denk aan volmachten

Het is verstandig om een volmacht te geven aan iemand die u vertrouwt om uw belangen waar te nemen mocht u dat zelf niet meer kunnen.

5. Stop automatische incasso's

Geef overlijden door aan bedrijven die automatisch incasseren zoals de energie leverancier.

Maak nu een vrijblijvende afspraak >

Rekenmodule

Bereken uw besparing bij het eerste overlijden

De experts van Erfrecht Nederland zijn specialist in de fiscale en financiële kant van erfrecht, de erfenis, een testament of schenking.

Wij weten als geen ander hoe u duizenden euro’s aan erfrecht belasting bespaart, belastingvrij schenkt en voorkomt dat uw vermogen verdwijnt naar de zorg.

Enkel bij een rentedragend kindsdeel geldt dit voorbeeld.