Van uitstel van testamenten en volmachten komt afstel
Nadenken over de dood en het maken van testamenten en volmachten is bij uitstek zo een onderwerp om lekker voor je uit te schuiven. Het is immers niet een heel gezellig onderwerp, het kost geld en men weet lang niet altijd wat je moet doen om eraan te beginnen.
In deze blog een voorbeeld uit onze dagelijkse praktijk.
Familie had niets geregeld
Man (68) en vrouw (67) hebben twee kinderen, een eigen huis en ook wat spaargelden. Ze hebben nog niets geregeld maar waren dit al wel lang van plan. Meneer wordt op een ochtend niet meer wakker. Naast alle verdriet krijgt mevrouw na een aantal maanden een brief van de Belastingdienst waarin staat dat ze 9.400 euro aan erfbelasting moet betalen over de zogenaamde kindsdelen. Ze schrikt zich een hoedje maar er is geen ontkomen meer aan, ze moet betalen.
Een jaar later krijgt mevrouw een hersenbloeding. Helaas wordt ze wilsonbekwaam en wordt ze opgenomen in een zorginstelling. De kinderen willen graag haar huis verkopen, maar horen dat dit niet kan. Ze zijn immers niet de eigenaar van de woning, dat is de moeder. En die kan en mag niet meer tekenen. Tot overmaat van ramp gaat de zorg ook nog een eigen bijdrage berekenen waarbij de waarde van de bezittingen van moeder, dus ook het huis waarin ze niet meer woont, worden meegenomen.
Dit lijkt misschien een spannend en verzonnen verhaaltje, maar helaas is het schering en inslag in onze praktijk. En het vervelende is: veel financieel en juridisch leed had gemakkelijk voorkomen kunnen worden.
Het voorgaande voorbeeld illustreert dat het belangrijk is om op voorhand de zaken rondom overlijden, wilsonbekwaam worden en mogelijk in de
zorg terecht komen, goed te regelen.
Familie had wel alles geregeld
Man (68) en vrouw (67) hebben twee kinderen, een eigen huis en ook wat spaargelden. Ze hebben nog niets geregeld maar waren dit al wel lang van plan.
Deze familie heeft zich de moeite getroost hun situatie wel met ons te bespreken, en vervolgens alles goed laten regelen. “Alles” behelst vaak het volgende:
1. Geen of heel weinig erfbelasting betalen bij het eerste overlijden. Regel dat in principe NOOIT met een zogenaamd tweetrapstestament;
2. Uw vermogen veiligstellen voor de eigen bijdrage in de zorg;
3. Uw huis in veiligheid brengen bij het eerste overlijden;
4. Een mooie, onbelaste rente van zes procent opnemen over de kindsdelen;
5. De koude kant helemaal uitsluiten;
6. De langstlevende benoemen als executeur met als opvolging de kinderen;
7. Uitgebreide volmachten/levenstestamenten maken zodat u voor elkaar kunt tekenen en uw vermogen veiliggesteld kan worden voor de zorg.
Ook indien uw partner helaas reeds is overleden zijn er, als aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan, nog diverse maatregelen te nemen. Zoals het veiligstellen van de kindsdelen voor de zorg en het beperken van de erfbelasting bij het overlijden van de langstlevende partner.
Hoe kunt u het erfrecht wel goed regelen?
Dat is vrij eenvoudig. U kunt ons altijd bellen voor het maken van een afspraak bij ons op kantoor. Ook organiseren we voor de vijfde keer de OPEN ERFRECHT DAGEN bij ons op kantoor, gedurende het eerste kwartaal van 2019.
Ook kunt u via onze website een afspraak maken waarna u door ons gebeld wordt voor een vrijblijvende afspraak.
Maak een vrijblijvende afspraak
Wilt u uw eigen situatie eens tegen het licht houden? Bel ons gerust op 0800 - 1031 voor een afspraak op een van onze kantoren.
Plan direct een gratis adviesgesprek >