Veel mensen stellen het uit!
Nadenken over de dood, en het maken van testamenten en volmachten is bij uitstek zo een onderwerp om lekker voor je uit te schuiven. Het is immers niet een heel gezellig onderwerp, het kost geld en men weet lang niet altijd hoe eraan te beginnen. Hieronder twee voorbeelden:
Familie “niks geregeld”
Man (67) en vrouw (68), twee kinderen, eigen huis, beetje spaargeld. Ze hebben nog niks geregeld (wel al lang van plan) en mijnheer wordt op een ochtend niet meer wakker. Naast alle verdriet krijgt mevrouw na enkele maanden een brief van de belastingdienst waarin staat dat ze EUR 6.200 aan erfbelasting moet betalen over de zogenaamde kindsdelen. Ze schrikt zich een hoedje, maar ja... ze moet betalen.
Een jaar later krijgt mevrouw een hersenbloeding en helaas wordt ze wilsonbekwaam en opgenomen in een zorginstelling. De kinderen willen graag haar huis gaan verkopen, maar horen dat dat niet kan! Ze zijn immers niet de eigenaar van de woning, dat is moeder en dìe kan/mag niet meer tekenen. Tot overmaat van ramp gaat de zorg ook nog een eigen bijdrage berekenen waarbij de waarde van de bezittingen van moeder (dus ook het huis waar ze niet meer woont) worden meegenomen.
Dit lijkt een spannend en verzonnen verhaaltje, maar helaas is het schering en inslag in onze praktijk. Het vervelende hieraan is: veel financieel en juridisch leed had gemakkelijk voorkomen kunnen worden.
Familie “wel geregeld”
Man (67) en vrouw (68), twee kinderen, eigen huis, beetje spaargeld. Ze hebben vorig jaar alles geregeld, zowel het fiscale als het juridische deel van het erfrecht (middels 2 uitgebreide fiscaal ingerichte testamenten en volmachten) en mijnheer wordt op een ochtend niet meer wakker.
Naast alle verdriet krijgt mevrouw na enkele maanden een brief van de belastingdienst waarin staat dat ze geen erfbelasting hoeft te betalen over de zogenaamde kindsdelen. Dat was immers netjes geregeld in het nieuwe testament van haar overleden man.
Een jaar later krijgt mevrouw een hersenbloeding en helaas wordt ze wilsonbekwaam en opgenomen in een zorginstelling. De kinderen willen graag haar huis gaan verkopen en horen dat dat gelukkig mogelijk is! Ze zijn niet de eigenaar van de woning, maar middels de uitgebreide volmacht van de ouders kunnen de kinderen toch tot verkoop van de woning overgaan.
Gelukkig maar!
Zonder goede testamenten en volmachten had de zorg een vervelende greep in de kas kunnen doen.
“De moraal van beide verhalen: Regel het en blijf het niet uitstellen!”
Maak een vrijblijvende afspraak
Wilt u uw eigen situatie eens tegen het licht houden? Bel ons gerust op 0800 - 1031 voor een afspraak op een van onze kantoren.
Plan direct een gratis adviesgesprek >