Je testament na de scheiding
Daar zit je dan, met een kop koffie aan de keukentafel. Het leven is veranderd, de scheiding is achter de rug en je bent klaar om opnieuw te beginnen. Maar terwijl je door oude papieren bladert, valt je oog op een document dat je liever niet had willen zien: je testament. Daarin staat nog altijd je ex als erfgenaam. Oeps.
Een testament aanpassen na een scheiding? Dat is geen overbodige luxe, maar pure noodzaak. Want tenzij je het regelt, kan je ex-partner nog altijd aanspraak maken op (een deel van) je nalatenschap. En laten we eerlijk zijn: de kans is klein dat je daar nog voor zou kiezen.
Wie krijgt wat?
De eerste stap is simpel: check je testament. Staat je ex er nog in? Dan is het tijd om een afspraak met de notaris te maken. En terwijl je toch bezig bent, denk na over je kinderen. Wil je dat hun erfdeel goed wordt beschermd? Een bewind kan voorkomen dat je ex indirect via hen alsnog over je vermogen beschikt. En wat gebeurt er als jij overlijdt en je kind (dat zelf nog geen kinderen heeft) daarna overlijdt? Dan zit jouw erfdeel plotseling toch weer bij je ex. Niet via jouw eigen erfenis, maar via de erfenis van je kind. Hierbij wordt niet vaak genoeg stilgestaan, maar kan natuurlijk zeer ongewenste erfgenamen ten tonele brengen. Regel dat dit niet kan gebeuren!
Nieuwe liefde, nieuwe afspraken!
Misschien heb je inmiddels een nieuwe partner. Die wordt niet automatisch erfgenaam, zelfs niet als jullie samenwonen. Wil je dat hij of zij iets erft? Dan moet je dat expliciet vastleggen. Anders kan het gebeuren dat je nieuwe liefde met lege handen achterblijft, terwijl je ex nog aanspraak maakt op jouw nalatenschap. Niet echt de bedoeling, toch? Weet ook dat de wet niet regelt dat samenwoners automatisch van elkaar erven. Daarvoor is echt een testament nodig. Het liefst in combinatie met een samenlevingsovereenkomst.
Pensioen en verzekeringen: vaak vergeten!
En hoe zit het met je pensioen en levensverzekeringen? In veel gevallen blijft een ex-partner als begunstigde geregistreerd, tenzij je dit zelf wijzigt. Dat is een vervelende verrassing als het moment daar is. Even bellen met je pensioenfonds of verzekeraar voorkomt later veel gedoe.
Voorkom verrassingen.
Niemand denkt graag aan zijn overlijden, maar niets regelen is ook geen optie. Voor je het weet, zijn je bezittingen niet in de juiste handen. Een testament aanpassen na je scheiding of verbroken samenwoning is dus geen administratieve bijzaak, maar een belangrijke stap naar een toekomst die écht van jou is.
Waarvan akte!
mr M.C.A. Scheepers
Erfrecht Nederland
T 0800-1031
Maak een vrijblijvende afspraak
Wilt u uw eigen situatie eens tegen het licht houden? Bel ons gerust op 0800 - 1031 voor een afspraak op een van onze kantoren.
Plan direct een gratis adviesgesprek >