De buren, die hebben ook ALLES geregeld!
Zomaar een conversatie die veel bij ons aan tafel plaatsvindt. Er wordt vrolijk verteld dat buren, vrienden en bekenden ook ALLES geregeld hebben. Maar wat is dat eigenlijk, alles? Als we doorvragen, blijkt dat mensen dat dan meestal niet weten maar gewoon blijven zeggen dat hun bekenden ook alles goed geregeld hebben.
Om dat eens te testen, hebben we een korte steekproef gehouden onder onze klanten die de afgelopen tien jaar alles hadden geregeld. Alle ondervraagde klanten hadden een eigen woning en minimaal één kind. Wat ons is opgevallen? Nou, dit.
• Nagenoeg iedereen weet te melden dat de erfenis alleen naar de kinderen gaat. Dat is meestal ook geregeld, maar wel alleen in geval van echtscheiding, niet in geval van overlijden van een eigen kind.
• Op de vraag of mensen in hun testamenten ook maatregelen hebben genomen om vermogen veilig te stellen voor de zorg, zegt 81 procent nee. Hetgeen ook blijkt te
kloppen.
• Honderd procent van de mensen vertelt ons dat ze geregeld hebben dat bij het overlijden van de partner ALLES naar de langstlevende gaat, zeker ook de echtelijke woning. Deze mensen realiseren zich dus allemaal (nog) niet dat de woning dan dus ALTIJD naar de partner gaat, ook als deze partner dan reeds in een zorginstelling zit.
• Op de vraag: U heeft de afgelopen tien jaar testamenten gemaakt, maar heeft u destijds ook volmachten gemaakt voor het geval u wilsonbekwaam wordt?, zegt 67 procent geen volmachten gemaakt te hebben. Van de 33 procent die wel volmachten heeft gemaakt, blijkt weer ongeveer de helft standaard volmachten te hebben gemaakt die niet geschikt zijn om vermogen uit handen van de zorg te houden.
Uit deze enquête komt naar voren dat de gemiddelde consument weliswaar zegt ALLES geregeld te hebben, maar dat de definitie van ALLES niet bekend is. Mijn klanten geef ik daarom wel eens het volgende voorbeeld. In diverse steden hebben we tegenwoordig zogenaamde autoboulevards, een plek waar vele automerken hun showrooms hebben ingericht en waar de consument een mooi exemplaar kan uitzoeken. Je kunt daar zowel een kleine, praktische stadsauto kopen van rond de twintigduizend euro, maar je kunt ook een mooie limousine kopen van honderdtienduizend euro met alle mogelijke toeters en bellen, airco, leren bekleding en 400 pk onder de motorkap. In beide gevallen heb je EEN AUTO gekocht. Maar toch heeft de ene veel meer comfort dan de ander.
De moraal van dit verhaal: pas nadat u met een specialist uw eigen situatie heeft besproken, kunt u zeker weten of u ALLES geregeld heeft of dat u nog (bijna) ALLES moet regelen.
En mocht u willen weten hoe het met mij gaat: met mij is ALLES goed.
Maak een vrijblijvende afspraak
Wilt u uw eigen situatie eens tegen het licht houden? Bel ons gerust op 0800 - 1031 voor een afspraak op een van onze kantoren.
Plan direct een gratis adviesgesprek >