Erfrecht Nederland

Hoe werkt het dan precies?

In onze praktijk spreken we heel veel mensen. Velen geven ons het vertrouwen om de erfrechtelijke zaken gewoon correct en uitgebreid te regelen, anderen willen het naadje van de kous weten en willen “precies weten het ’t zit” en komen daardoor maar niet tot een beslissing.

Hoe het precies werkt?

Opvullegaat
Middels het opvullegaat krijgt de langstlevende partner het recht om middels een zichzelf toegekend erfrechtelijk legaat de eigen partnervrijstelling zover op te vullen, waardoor de kindsdelen fiscaal worden afgevuld tot beneden de vrijstelling voor een nazaat in de eerste lijn.

1%-99% regeling
Door in het testament de langstlevende partner slechts 1% van de nalatenschap toe te kennen en daardoor 99% aan de kinderen te laten vererven kunt u fiscaal voordelig uw vermogen laten vererven over twee overlijdens gezien. Het is raadzaam om deze regeling te combineren met het hierboven omschreven opvullegaat. Door de combinatie van beide maatregelen kunt een fiscaal optimum berekenen binnen enkele maanden na het overlijden van de eerststervende.

Combinatie-regeling/verwerpen wettelijke verdeling
In een testament kan worden bepaald dat de wettelijke verdeling te verwerpen is en  de daarbij behorende spelregels. Hiermee kan met name op het gebied van het verdelen van onroerend goed veel voordeel worden behaald, alsmede de eigen bijdrage voor de zorgregelingen worden verlaagd.

Afwikkelingsbewind
Het benoemen van een afwikkelingsbewindvoerder heeft vaak voordelen voor de erfgenamen en bevordert de soepelheid van het afwikkelen van een nalatenschap. Deze vorm van executele bevat immers niet enkel de beheersbevoegdheid voor een executeur, maar ook de verregaande bevoegdheden van een bewind.

Even een tussenvraag: Snapt u het nog??

Nog een tussenvraag: wilt u dit snappen??

De laatste tussenvraag: als u een ernstige gezondheidsklacht heeft, en de dokter geeft uw een pilletje waarmee de klachten als sneeuw voor de zon verdwijnen, wilt u dan exact geïnformeerd worden over de chemische processsen in uw lijf en de precieze werkzame stoffen die u middels de medicatie heeft gekregen.

Het antwoord is NEE! 

Erfrechtadvies in begrijpelijke taal?

Het is ons vak om de materie van het erfrecht voor onze klanten duidelijk en eenvoudig uit te leggen en voor onze relaties te zorgen voor de juiste oplossing onder de streep.

En deze oplossing moet altijd bestaan uit de volgende conclusies:

  • Zo weinig mogelijk erfbelasting betalen bij eerste en tweede overlijden
  • Vermogen zoveel mogelijk veiligstellen voor de eigen bijdrage in de zorg
  • Flexibiliteit inbouwen om na eerste overlijden nog keuzes te kunnen en mogen maken
  • Zaken rondom wilsonbekwaamheid zo uitgebreid regelen
  • Alles op maat naar de persoonlijke situatie van elke klant

We brengen de complexe materie in begrijpelijk taal onder uw aandacht, regelen vervolgens het hele traject voor u, inclusief de afwikkeling bij de notaris. Daardoor zijn onze klanten verzekerd van “de juiste erfrechtelijke medicatie”! Uiteraard staan we onze klanten vervolgens ook bij indien er een overlijden plaatsvindt of iemand helaas wordt opgenomen in de zorg.

Benieuwd naar wat we in uw situatie kunnen betekenen?

Maar gerust een afspraak: 0800-1031.

Waarvan akte!

 

Mat Scheepers

 

 

 

Maak een vrijblijvende afspraak

Wilt u uw eigen situatie eens tegen het licht houden? Bel ons gerust op 0800 - 1031 voor een afspraak op een van onze kantoren.

Plan direct een gratis adviesgesprek >

Rekenmodule

Bereken uw besparing bij het eerste overlijden

De experts van Erfrecht Nederland zijn specialist in de fiscale en financiële kant van erfrecht, de erfenis, een testament of schenking.

Wij weten als geen ander hoe u duizenden euro’s aan erfrecht belasting bespaart, belastingvrij schenkt en voorkomt dat uw vermogen verdwijnt naar de zorg.

Enkel bij een rentedragend kindsdeel geldt dit voorbeeld.